INZERCIA  +421 905 273 414, +421 905 273 416

Mäso je dôležitou zložkou našej potravy

Mäso je dôležitou zložkou našej potravy

Navštíviť farmu v Poľsku, v oblasti Godkovo-Podagi, neďaleko Gdaňska, kde sa pestujú tie najzdravšie potraviny  a v úplne prirodzenom zdravom  prostredí sa chovajú zvieratá na výrobu detskej výživy,  je zážitok. Život tam plynie bez zásahov človeka, ktorý je skôr pozorovateľom a len prikladá ruku k dielu, aby sa potraviny dostali na stôl v tom najlepšom prevedení. Napríklad,  samotnú mrkvu šľachtili osem rokov, kým dosiahli uspokojivú kvalitu a proti najväčšiemu škodcovi sa tu nebojuje chemickými postrekmi, ale obyčajnou cibuľou, ktorú pochmurnatka mrkvová neznáša už podľa vône. Okolo tisícky hovädzieho dobytka spása pasienky, ktoré sú rovnako vyvorené prírodou priamo pre tento dobytok a medzi seba vpustili  majestátne zvieratá kŕdle bocianov. Stefan Hipp, 48-ročný  tretí pokračovateľ rodinnej tradície, ktorá si vyše 50 rokov zakladá na dobrom mene,  je veľmi symatický a príjemný pán, s ktorým je radosť hovoriť a sám je úzko spätý s prírodou.

Môžete nám prezradiť, koľko vlastníte hektárov pôdy a koľko zamestnancov máte?

Nie je to žiadne tajomstvo, tu, v Poľsku, vlastníme  2 000 hektárov pôdy na pestovanie produktov a chovanie dobytka. Máme však aj dodávateľov, spolupracujeme s osemtisíc farmármi, ktorí vlastnia  spolu 80-tisíc hektárov pôdy. Zamestnávame tritisíc ľudí po celom svete.

Neprekážalo vám, že  o svojom povolaní ste nerozhodovali sám, ale doslova vám bolo predurčené pokračovať v rodinnej tradícii?

Budete sa možno čudovať, ale naopak.  Odmalička som sníval o tom, že budem pracovať práve v rodinnej firme a pokračovať v tom, čo môj dedo a otec vybudovali. Ako dieťa som s otcom chodil po farme, kde som sa naučil aj plávať, od prvej triedy na základnej škole som už chodieval do kancelárie, kde som všetko pozoroval, a priznám sa,  bol som fascinovaný kolobehom života v prírode a prácou mojich predkov.  Vyštudoval som ekonómiu a politológiu, a potom som pokračoval v štúdiu agro, no samozrejme najviac skúseností som získal priamo  z praxe.

Na trhu je kvantum rôznych „umelých“ výživ, ktoré sa predávajú, bolo ťažké presadzovať čisté prírodné výživy a zabojovať s nimi?

Áno, bol to veľký boj, neustále sme v Nemecku boli na trhu dvojkou či trojkou, ale všetko sa otočilo, keď sme začali naozaj presadzovať bio  kvalitu v starostlivosti o deti v rámci stravovania, pretože nie každá matka môže po pôrode dojčiť. A boj je to stále, lebo Hipp je malá rodinná firma oproti korporáciám ako Danone či Netslé. Nikdy sa však nevzdáme svojich ideálov, máme svoju víziu a chuť pracovať.

Zvyšujete výrobu, nakoľko polia sa rozširovať nedajú, ale v rámci spolupráce určite existujú možnosti ako expandovať vo väčšom množtve na trh?

Samozrejme, výrobu chceme zvyšovať, ale spoľahlivo preverujeme partnerov, s ktorými sa púšťame do spolupráce. Máme záujem aj my samotní zabezpečiť zvýšenú výrobu nákupom ďalších  nechemicky ošetrovaných polí. Je to stále veľká výzva, ťažko sa hľadajú vhodné prírodné priestrantvá zodpovedajúce našim požiadavkám na bio kvalitu.

Akým spôsobom preverujete bio kvalitu trebárs svojich dodávateľov?

Pokiaľ sa niekto chce prezentovať značkou bio,  musí dodržiavať podmienky stanovené Európskou úniou, a tie preverujú aj nezávislí kontrolóri a máme ich samozrejme, aj my. Kontroluje sa všetko – pôda, v ktorej sa suroviny pestujú, materiály v surovom aj spracovanom stave a rovnako aj výsledné produkty, ktoré idú k spotrebiteľovi. Každý produkt podlieha 250-tim kontrolám a kontroluje sa 2 000 ingrediencií.

Spomenuli ste Európsku úniu, ako ju vnímate, nakoľko vieme, že Británia napríklad opustila toto spoločenstvo?

Európsku úniu vnímam veľmi, veľmi pozitívne. Som rád, že vznikla, vidím v nej skutočnú dôležitosť, stabilitu. Som smutný, že Británia sa takto rozhodla, nakoľko to bol aj náš veľký partner. Zatiaľ sme aj my v očakávaní, pretože nik nevie, ako bude Brexit skutočne vyzerať v praxi.

Vráťme sa na vašu farmu. Ako prišlo k symbióze dobytka a bocianov, ktorí si krásne nažívajú?

Zariadila to samotá príroda, nemáme na tom žiadnu zásuhu. Viete, dobytok pri spásaní vytrháva veľké trsy zeleného porastu, pod ktorým sa nachádza množstvo červov a hmyzu, ktorý okamžite konzumujú bociany. Preto striehnu na každé zahryznutie sa do zelene. Radosť ich pozorovať.

Od pestovania plodín a chovateľstva je len krok k vareniu. Rád varíte?

Varenie milujem. V našej spoločnosti je jedlo veľmi dôležité a pripisujeme  veľký význam tomu, čo sa dostane do hrncov a na tanier a ešte aj v akej úprave. Polievka z červenej repy,  podávaná na studeno je naša špecialita.

Ako vnímate nástup moderných gurmnánskych aktvít – vegetariánstvo, vegánsto, surová strava a podobne?

Som za jedenie mäsa, dva dni v týždni odporúčam  aj matkám, ktoré dojčia, mäso, z toho jeden deň ryby. Myslím, že sme nastavení tak, že naše telo mäso potrebuje.

 

Redakcia: Kutlíková 17, 852 50 Bratislava, 02/ 638 352 95, e-mail: petrzalskenoviny@gmail.com
Šéfredaktorka: Gabriela Belanová, Príjem inzercie:0905 273 414, 0905 273 416
Vydavateľ: Mestská časť Bratislava–Petržalka, Kutlíkova 17, 852 50 Bratislava, IČO: 00603201