INZERCIA  +421 905 273 416, +421 905 273 414

Hostina na srbský spôsob

Hostina na srbský spôsob

Ako predjedlo gibanica – teplý koláč zo štrúdľového cesta s balkánskym syrom, údenou šunkou a fetou. Potom hovädzia polievka a Karadjordjeho bravčový rezeň plnený kapiou, šunkou, syrom a bryndzou, k tomu opekané zemiaky, šopský šalát a ako príloha prebranac – zapekaná fazuľa. A napokon zákusok, bajadera – nepečený čokoládovo-orechový koláč, sladký ako láska. Zdá sa vám to na obed trochu priveľa? Srbi vraj jedia radi a veľa. Vedeli ste, že neslávia meniny, ale každá rodina má svojho patróna – svätca? Pri príležitosti jeho sviatku hlava rodiny usporiada pre príbuzných a priateľov hostinu, ktorá trvá aj niekoľko dní.

Jednodňová hostina s tradičnými srbskými jedlami sa konala druhý novembrový štvrtok v Strednej odbornej škole gastronómie a hotelových služieb na Farského ulici. Bola súčasťou už 9. Dňa medzinárodnej kuchyne a jej hostiteľom bol veľvyslanec Srbskej republiky Šani Dermaku.

Riaditeľ SOŠ Farského, PaedDr. Jozef Horák – „Projekt Dni medzinárodnej kuchyne začal v novembri 2013 a prvou lastovičkou bol Deň indonézskej kuchyne. Spomínam si, že sa vtedy o kultúrny program postarali indonézske tanečnice a bolo to naozaj pôsobivé. Indonézsky veľvyslanec si pozval ďalších kolegov veľvyslancov, tí si následne pozvali ďalších a postupne sa podieľali na dňoch tureckej, gruzínskej, egyptskej, japonskej, talianskej, gréckej, izraelskej a už aj srbskej kuchyne. Počas školského roka máme tri až štyri dni medzinárodných kuchýň a je to školská akcia, na ktorú sme veľmi pyšní. Sme jediná škola na Slovensku, ktorá takýto projekt realizuje pravidelne a s niekoľkoročnou tradíciou. Chceme v nej aktívne pokračovať –  napokon ešte sme „neochutnali“ množstvo ambasád.“

farskeho1, srbská kuchyna

Autorom projektu série podujatí, vďaka ktorým sa študenti školy zoznámia s národnými jedlami rôznych krajín je Gustáv Murín, ktorý už viac ako 20 rokov spolupracuje s veľvyslanectvami.  G.Murín: „Hosťami podujatia boli okrem hostiteľského veľvyslanca aj veľvyslankyňa Vietnamskej republiky Minh Nguyet Ho Đac, veľvyslankyňa Maďarskej republiky Eva Czimbalmosne Molnar, takže v budúcom roku sa môžeme tešiť na Dni maďarskej a vietnamskej kuchyne. Toto všetko by sa ale neudialo keby nebol pán riaditeľ Horák, tak otvorený spolupráci. Keby nemal zástupkyňu Janku Krošlákovú a ďalšie kolegyne a kolegov, ktorí sa o úspech toho projektu pričinili. A musím povedať, že veľvyslanectvá sú z projektu nadšené a  výsledkom sú okrem dobrej povesti školy v diplomatických kruhoch aj medzinárodné družby medzi školami. A aj vďaka Dňu srbskej kuchyne je naplánovaná spolupráca medzi SOŠ Farského a školami v Belehrade a Novosade.“

farskeho3, srbská kuchyna, jedlo

My na záver dodávame, že aj vďaka takýmto podujatiam, v poslednom hodnotení kvality stredných odborných škôl, obchodných akadémií a bývalých priemyselných škôl v rámci VÚC, získala škola najvyššie hodnotenie.

Recept na srbský nepečený koláč bajadera

Suroviny: 600 g cukru, 250 g masla, 200 g čokolády, 300 g mleetých keksov – petit beure, 300 g mletých orechov. Glazúra:  200 g čokolády, 6 lyžíc oleja.

Príprava: Skaramelizujte cukor v 2 dl vody. Pridajte maslo a keď sa roztopí, pridajte keksy a mleté orechy. Vezmite zo sporáku, dobre premiešajte, rozdeľte na dve časti a do jednej z nich pridajte 200g roztopenej čokolády. Na vyklopený plech dajte celofán, umiestnite zodpovedajúcu časť, vyrovnajte, potrite svetlou časťou a nechajte vychladiť. Roztopte 200 g čokolády s 6 lyžicami oleja a pretrite vychladený koláč. Na druhý deň nakrájajte podľa želania.

 

 

Redakcia: Kutlíková 17, 852 50 Bratislava, 02/ 638 352 95, e-mail: petrzalskenoviny@gmail.com
Šéfredaktorka: Gabriela Belanová, Príjem inzercie:  0905 273 416, 0905 273 414
Vydavateľ: Mestská časť Bratislava–Petržalka, Kutlíkova 17, 852 50 Bratislava, IČO: 00603201