INZERCIA  +421 905 273 414, +421 905 273 416

Ako neplytvať jedlom

Ako neplytvať jedlom

Odkiaľ sú paradajky? Kde vyrástli banány? Kto piekol tento chlieb? Viete, odkiaľ sa vzali potraviny na vašom stole? V ZŠ Turnianska sa s deťmi rozprávali nielen o tom, odkiaľ sú, ale aj ako ich nákup ovplyvňuje život ľudí na iných kontinentoch a najmä ako potravinami neplytvať.

Koncom mája v škole vyvrcholila celoročná činnosť v projekte Jedlá zmena Akčným dňom. Žiaci, učitelia, ale aj rodičia mali možnosť ochutnať zdravé jedlá, dozvedieť sa, čo je zodpovedný prístup k potravinám, čo sú Fair Trade potraviny, ako využiť zvyšné suroviny, čo je biodiverzita a pod.

Medzinárodný projekt Jedlá zmena reaguje na rastúci záujem o zodpovednú konzumáciu potravín, teda i predchádzanie plytvaniu jedlom, zníženie spotreby mäsa, problematika dovozu potravín a pod. Cieľom je prispieť k poznaniu o vzájomnej závislosti a prepojenosti dnešného sveta potravín a tak aktívne prispieť k zodpovednému spôsobu spotreby potravín. Jedlá zmena je realizovaná v rámci programu Zelená škola, ktorý je najväčším environmentálnym programom na svete. My sme sa na Akčný deň na Turnianskej prišli pozrieť na pozvanie pani učiteľky Niny Temešiovej, koordinátorky projektu Jedlá zmena.

Celý prvý stupeň mal v triedach jedlo z najrôznejších potravín, sladké i slané koláče, šaláty, jednohubky, nátierky, chleby vo vajíčku, zapečené toasty. Tieto hody pripravili deti spolu s rodičmi z toho, čo by inak doma vyhodili. Nie preto, že by bolo jedlo staré či pokazené, ale bolo ho toľko,  že už by to doma nemal kto zjesť.

Nina Temešiová: „Chceme deti naučiť niečo o zodpovednom  prístupe k potravinám, ktoré kupujeme a jeme. Aby boli zdravé a prínosné pre naše telo, ale aby sme zároveň ich výberom šetrili našu planétu. Deti sa  učia, že všetko so všetkým súvisí – to, aké produkty kupujeme, ovplyvňuje život a prácu ľudí v krajinách na iných kontinentoch. A že i dnes na prácu využívajú ich rovesníkov a že existujú organizácie, ktoré sa to snažia zmeniť. Napríklad, že spoločnosť Fair Trade sa snaží, aby ľudia za svoju prácu dostávali férovú mzdu a pracovali v dôstojných podmienkach.“

Praktickými ukážkami, ako jedlom neplytvať, bol napríklad Týždeň čistých tanierov. Žiaci sa boli v kuchyni pozrieť, koľko odpadu z nezjedených obedov sa nazbiera za týždeň. A nasledujúcich päť dní sa snažili zjesť všetko, čo mali na tanieri. Potom porovnali, koľko odpadu zostalo a porovnali s predchádzajúcim číslom. Výsledkom je, že počas Týždňa čistých tanierov vyprodukovali o 10 litrov odpadu menej. Deti sa, podľa slov N. Temešiovej, pri stole často ovplyvňujú, stačí, aby jeden z partie povedal, že mu nechutí a celý stôl zloží lyžičku. Takže, aj opačná pozitívna motivácia nesie svoje ovocie.

Snahu neplytvať jedlom preniesli žiaci aj domov, počas týždňa sledovali, koľko majú v chladničke jedla a koľko z neho sa napokon nespotrebovaného vyhodí. N.Temešiová: „Na Akčný deň, ktorý bol vyvrcholením, si deti mali vymyslieť a pripraviť zo zvyškov jedla celkom nové, aby sa potraviny použili a nevyhodili. Keďže máme veľmi aktívnych rodičov a aj vďaka nim sme sa stali školou roka, ochotne deťom pomohli doma pripraviť originálne pochúťky. Hotové jedlo žiaci doniesli do školy a spolu sme časť jedli v triedach, pričom každý povedal, z čoho ho pripravil a ktorú zložku by inak doma vyhodili. A časť sme vo vestibule pripravili pre druhý stupeň, aby ochutnali a inšpirovali sa, ako s jedlom nakladať hospodárne.“

Na podujatie boli pozvaní aj rodičia, mama  štvrtáčky Ziny  a druháka Mareka, Veronika Žatkuliaková, prezradila, že u nich sa potraviny nehromadia a miesto veľkých nákupov uprednostňuje priebežné dokupovanie čerstvých základných potravín: „Miesto sladkostí radšej upečieme koláč a nátierka sa dá tiež ľahko vyrobiť, nemusí byť kupovaná. V Petržalke sa dajú nakúpiť čerstvé a kvalitné potraviny, ak si na to nájdete čas. Som rada, že aj škola vedie deti k hospodárnosti, lebo mnohé zrejme netušia, odkiaľ sa vzalo jedlo na ich stole a nemajú problém hodiť do koša, čo im „už nechutí“.“

Okrem hodov v triedach na prvom stupni žiaci pripravili semienkovú banku, kde vysvetľovali tému agro–bio–diverzity či stánok na ochutnávanie paradajok z rôznych krajín sveta, deti porovnávali vzdialenosti, odkiaľ k nám cestovali a ktoré paradajky lepšie chutili.

Podľa minuloročných informácií z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka  SR sa v EÚ vyhodí okolo 89-miliónov ton  potravín ročne, čo predstavuje 179 kilogramov na jedného obyvateľa. Podľa odhadov OSN sa na Slovensku vyhodí asi 900-tisíc kíl potravín, čo predstavuje v priemere 0,44 kilogramu vyhodených potravín denne na jednu osobu za rok.

 

Redakcia: Kutlíková 17, 852 50 Bratislava, 02/ 638 352 95, e-mail: petrzalskenoviny@gmail.com
Šéfredaktorka: Gabriela Belanová, Príjem inzercie: 0905 273 414, 0905 273 416
Vydavateľ: Mestská časť Bratislava–Petržalka, Kutlíkova 17, 852 50 Bratislava, IČO: 00603201