INZERCIA  +421 905 273 416, +421 905 273 414

Ochutnávka nových receptov na Pifflovej

Ochutnávka nových receptov na Pifflovej

Hlavné jedlo z falošnej hovädzej polievky z tekvice hokaido a boloňské špagety s lahôdkovým tofu podľa nových receptov.  Drožďová či budapeštianska nátierka. Bezlepkové cestoviny a chlebíčky pre deti s poruchami výživy. To všetko mohli degustovať rodičia v polovici  októbra v Materskej škole na Pifflovej na ochutnávke jedál školskej kuchyne. Pri každom z jedál bolo vypísané jeho zloženie, aby rodičia vedeli, ako sa ich drobci v škôlke stravujú.  Na ich zvedavé otázky ochotne odpovedali, vedúca školskej jedálne Zuzana Nosková a riaditeľka materskej školy Emília Šimková. My sme sa so Zuzanou Noskovou rozprávali o stravovaní predškolákov aj v súvislosti s avizovanými zmenami od začiatku tohto školského roku. 

V čom sú rozdiely v stravovaní škôlkarov a školákov, okrem vyprážaných a fritovaných jedál?

– V materskej škole nepoužívame napr. niektoré koreniny, ktoré sa už na základných školách používať môžu (čierne korenie, sójová omáčka,…) Deťom v škôlke mäso od kosti (napr. kurča) pani kuchárky oberajú, teda na tanieri majú čisté mäso bez kosti.

Ako často majú škôlkári na jedálnom lístku ryby a čerstvé ovocie?

– Hlavné jedlá z rýb sa podávajú 1x v týždni. Ovocie sa do jedálneho lístka zaraďuje denne podľa finančného limitu na nákup potravín. Ovocie jedenkrát v týždni podávame aj v rámci programu „Školské ovocie“.

jedlo

Aké nápoje pijú?

– Na desiatu i olovrant deťom podávame teplé nápoje (ovocné čaje, neochutené mlieko, kakao či biela káva), k obedu podávame čistú pitnú vodu alebo v rámci programu „Školské ovocie“ ovocnú šťavu. V rámci pitného režimu deti dostávajú čistú vodu a v zimnom období nesladený čaj. Sladené nápoje so sirupom nepodávame. Deti sú naučené na neochutenú vodu a chutí im.

Ktoré jedlá majú u detí najväčší úspech?

– Deti majú najradšej sladké pokrmy ako pečené buchty, palacinky, lievance, dukátové buchtičky a zo slaných jedál halušky či cestoviny s mäsom na šťave, pečené kurča s ryžou, ale aj hrachovú kašu s krúpami. Veľmi rady majú hrianky s cesnakom, nie pečené na oleji, ale na plechu v rúre.

A ktoré sú, naopak, obľúbené najmenej? A aký je podľa vás dôvod neobľúbenosti?

– Neobľubujú napr. špenátovú polievku, jedlá s kyslou kapustou. Neviem posúdiť, čím to je.

Nemajú deti problém s nátierkami na desiatu a na olovrant, ak na ne nie sú zvyknuté z domu? Aké stravovacie návyky si deti prinášajú z domova?

– Je to individuálne. Naozaj vidieť, aké stravovacie návyky si deti prinášajú. Niektoré dajú zeleninu z chleba dolu na tanier, iné ju zjedia. Veľmi dôležité je však pôsobenie  učiteliek, ktoré vhodnou formou v rámci edukačného procesu deťom vysvetľujú, prečo je potrebné jesť zeleninu a ovocie, a tak je to aj pri ostatných jedlách.

Koľko detí je v triede pre deti s poruchami výživy a koľko jedál denne pre ne varíte v kuchyni? Dotkli sa nové recepty aj ich jedálneho lístka?

– V triede pre deti s poruchami výživy je 22 detí. Pani kuchárka pre diétne stravovanie denne pripravuje jedlá podľa individuálnych potrieb detí, niekedy aj 5 druhov jedál denne. Keďže MSN pre diétne stravovanie neboli obohatené o nové receptúry, jedálny lístok sa týmto deťom nezmenil.

jedlo

Ak máte chuť, vyskúšajte doma recepty z jedálne MŠ Pifflova na tekvicovú polievku a boloňské špagety.

Recepty zo škôlky

Špagety so syrom tofu boloňské

Suroviny: olej, cibuľa, cesnak, mrkva, zeler, soľ, bobkový list, nové korenie, voda, syr tofu lahôdkový, drvené paradajky, paradajkový pretlak, kečup, bazalka, oregano, muškátový orech, cukor, špagety, maslo.

Na oleji opražíme očistenú nakrájanú cibuľu, očistený pretlačený cesnak, pridáme umytú, očistenú na hrubšom strúhadle nastrúhanú koreňovú zeleninu. Jemne osolíme, pridáme bobkový list a nové korenie. Podlejeme vodou a dusíme do mäkka. K udusenej zelenine pridáme nahrubo postrúhaný syr tofu, drvené paradajky, paradajkový pretlak, kečup a spolu dusíme ešte 10 minút. Potom pridáme sušenú bazalku, oregano, postrúhaný muškátový orech a povaríme. Dochutíme cukrom.

Špagety uvaríme v slanej vode, prepláchneme studenou vodou, scedíme, polejeme rozpusteným maslom. Premiešame s upraveným tofu a podávame.

Polievka hovädzia – falošná

Suroviny: tekvica čerstvá, voda, cibuľa, koreňová zelenina, kaleráb, petržlenová vňať, soľ, cesnak, olej

Tekvicu očistíme, pokrájame a spolu s jadierkami dáme variť. Pridáme očistenú cibuľu, cesnak, soľ, a uvaríme. Precedíme. Zeleninu očistíme, pokrájame na drobno, opražíme na oleji, zalejeme vývarom a uvaríme do mäkka. Polievku tesne pred podávaním dochutíme na jemno posekanou petržlenovou vňaťou.

 Dobrú chuť :-)

 

 

 

 

 

Redakcia: Kutlíková 17, 852 50 Bratislava, 02/ 638 352 95, e-mail: petrzalskenoviny@gmail.com
Šéfredaktorka: Gabriela Belanová, Príjem inzercie:  0905 273 416, 0905 273 414
Vydavateľ: Mestská časť Bratislava–Petržalka, Kutlíkova 17, 852 50 Bratislava, IČO: 00603201