INZERCIA  +421 905 273 416, +421 905 273 414

Deň bulharskej kuchyne

Deň bulharskej kuchyne

Ako chutí Bulharsko? Zdravo a farebne – bielo ako jogurt, zeleno ako zelenina a červeno ako víno. Napokon, majú to aj na zástave. A tá ich dlhovekosť, počuli ste o nej? Dokonca majú v meste Smoljan Sviatok dlhovekých, so 60 na krku vás tam budú považovať za sopliaka. Nuž, komu by sa chcelo umrieť v krajine s takou vynikajúcou kuchyňou?

            Ako sa varí po bulharsky mali možnosť vyskúšať si študenti SOŠ Gastronómie a hotelových služieb na Farského ulici. Doteraz u nich svoju národnú kuchyňu predstavili od roku 2013 veľvyslanectvá Indonézie, Turecka, Gruzínska, Egypta, Japonska, Talianska, Grécka, Izraela, Srbska, Vietnamu a Rakúska.

Veľvyslanci

Podľa slov riaditeľa školy Jozefa Horáka je cieľom projektu dať študentom príležitosť oboznámiť sa s exotickými, ale nie komplikovanými receptami cudzokrajnej kuchyne, ktoré budú môcť uplatniť aj v praxi.

A po rokoch projektu plného exotických chutí prichádza do školy nám blízka gastronómia. Česká veľvyslankyňa Lívia Klausová a tiež poľský veľvyslanec Leszek Soczewica už prejavili záujem predstaviť svoje krajiny takouto atraktívnou formou. Okrem nich sa na trinástom ročníku Dní medzinárodnej kuchyne  zúčastnili veľvyslanci aj z Gruzínska, Japonska a Turecka.

Zľava J.Krošláková, G.Murín, J.Chobanova, J.Horák

Hlavným hosťom však bola šarmantná hostiteľka – bulharská veľvyslankyňa Jordanka Chobanova. Ako povedala, krajinu,  jej kultúru, históriu i mentalitu národa možno pochopiť cez kuchyňu. Pre hostí ochutnávajúcich Bulharsko preto menu vyberali veľmi starostlivo, pričom na všetko v školskej kuchyni dohliadal šéfkuchár Christo Christov.

Skôr, než všetci zasadli k slávnostnému stolu, potešili hostí spevom deti z Bulharskej základnej školy Christa Boteva, ktorá sídli v Petržalke na Záporožskej ulici.

Deti z Bulharskej základnej školy Christa Boteva

A po krátkom prípitku koordinátora projektu Gustáva Murína sazačala samotná degustácia vybraných jedál.  Presne v duchu projektu boli jedlá jednoduché, ale zároveň osobité. Na úvod ako studené predjedlo to bola chutná kombinácia jogurtu a papriky s názvom Katak. Tú si hostia natierali na opečený chlieb z produkcie školy, ktorý týždeň pred tým na vinobraní v Pezinku vyhral suverénne hlasovanie návštevníkov podujatia. Nasledovala polievka Topčeta s mäsovými knedličkami a pestrou zmesou zeleniny. Po polievke sa ozdobou menu stal plnený baklažán. A asi nikoho už neprekvapí, že aj dezert tvoril bulharský biely jogurt s ovocím. K jedlám podávali bulharské vína.

Príprava predjedla

Pri náročnej skúške v kuchyni študentov školy viedli majstri odborného výcviku Ľuboš Babušek, Zoltán Černák a Žaneta Svobodová. Výzdobu slávnostného stola i obsluhu zvládli na výbornú študenti v odbore čašník – servírka, ktorých viedli Viera Nižňanská,  Janka Drdacká a  Helena Grachová. Koordináciu s veľvyslanectvom zabezpečovala  Janka Krošláková. Výkony študentov a majstrov školy prítomných diplomatov tak nadchli, že svoju účasť na projekte prisľúbili všetci prítomní, takže sa máme na čo tešiť. Deň rumunskej kuchyne je už naplánovaný na november.

Jedlá boli servírované aj učiteľom a študentom. Čo si uvarili, na tom si pochutili. Ak by ste chceli ochutnať bulharské menu aj vy, recept nájdete na web stránke našich novín.

Recepty  bulharského menu

Predjedlo:

„Katak“ (nátierka z bieleho jogurtu a syra)

Suroviny:

  • biely jogurt
  • syr
  • olivový olej
  • mletá červená paprika
  • petržlenová vňať
  • kôpor
  • pečená červená paprika
  • cesnak

Vymiešame syr s bielym jogurtom. Ozdobí sa pásikom červenej papriky, olivovým olejom a kôprom. Podávame s opečeným chlebom.

Polievka:

Polievka s mäsovými guľkami

Suroviny:

  • mleté mäso
  • vajíčka
  • olej
  • mrkva
  • paradajky
  • zelená paprika
  • zeler
  • ryža
  • petržlenová vňať
  • čubrica
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • ocot

Na zátrepku:

  • vajíčka
  • biely jogurt
  • hladká múka
  • olej

Nastrúhanú mrkvu so zelerom a cibuľou uvaríme vo vode. Pridáme soľ. Zvlášť uvaríme ryžu s čubricou (saturejka). Pomelieme mäso, pridáme soľ, mleté čierne korenie. Ryžu, mäso a vaječné bielka zmiešame a tvarujeme malé knedlíčky. Knedlíčky vyvaríme priame v polievke.

Polievku zahustíme zátrepkou. Dochutíme paradajkou, zelenou paprikou, soľou a korením.

Hlavné jedlo:

Plnené baklažány so zemiakovou kašou 

Suroviny:

  • baklažány
  • paradajky
  • syr-kaškaval
  • mleté mäso
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • mletá červená paprika
  • petržlenová vňať

Rozpolíme baklažány, vydlabeme stred, osolíme, necháme 1-2 hodiny odstáť. Potom baklažán opláchneme.

Plnka do baklažánu: mleté mäso, cibuľa, paprika sa zarestuje so zostatkom z baklažánov, pridajú sa paradajky, korenie, soľ a čubrica. Necháme udusiť. Zmesou plníme baklažány, upečieme 20-25 minút, posypeme syrom a zapečieme.

Podávame so zemiakovou kašou.

DEZERT:

Biely jogurt s ovocím

Suroviny:

  • biely jogurt
  • ovocie
  • med

Do pohára dáme med, vložíme ovocie, jogurt, zase ovocie a zaprášime škoricou. Pred výdajom sa môže poliať medom.

 

 

Redakcia: Kutlíková 17, 852 50 Bratislava, 02/ 638 352 95, e-mail: petrzalskenoviny@gmail.com
Šéfredaktorka: Gabriela Belanová, Príjem inzercie:  0905 273 416, 0905 273 414
Vydavateľ: Mestská časť Bratislava–Petržalka, Kutlíkova 17, 852 50 Bratislava, IČO: 00603201