INZERCIA  +421 905 273 414, +421 905 273 416

Vietnamské nem a pho ga malo úspech

Vietnamské nem a pho ga malo úspech

U „potravinárov“ na Farského ulici sa varilo v polovici marca po vietnamsky. Konala sa tam už desiata časť projektu Dni medzinárodnej kuchyne. Hostiteľom bolo tentoraz vietnamské veľvyslanectvo.  Ho Dac Minh Nguyet, veľvyslankyňa Vietnamskej socialistickej republiky, v úvodnom príhovore povedala, že cez žalúdok nevedie len cesta k mužovmu srdcu, ako sa vraví, ale aj ku kultúre krajiny. A tak sa počas dvoch dní žiaci Strednej odbornej škole gastronómie a hotelových služieb, pod vedením dvoch vietnamských kuchárok  oboznamovali s prípravou tradičných jedál.

Samotný slávnostný obed mal štyri chody – vyprážané jarné rolky, kuraciu polievku, čo sa dochucuje čili a citrónom, juhovietnamské rezance s hovädzím mäsom a zeleninou, ktoré sa jedia studené, a ako dezert sladká zelená fazuľa v kokosovej omáčke.

Podľa slov veľvyslankyne sú vietnamské reštaurácie na Slovensku a najmä v Bratislave pomerne rozšírené a tešia sa obľube. Je to zrejme preto, že ich jedlá obsahujú veľa zeleniny  a málo tuku. Možno ich preto zjesť veľa a zostať štíhly.

Riaditeľ SOŠ Farského, Jozef Horák:  „Pochutil som si na všetkých chodoch. Obzvlášť na výborne dochutenej polievke a vynikajúcich závitkoch. Bodaj by bolo v našich každodenných stravovacích návykoch viac takejto zdravej kuchyne.“

Vietnamská veľvyslankyňa Ho Dac Minh Nguyet odovzdáva dar riaditeľovi školy Jozefovi Horákovi
Vietnamská veľvyslankyňa Ho Dac Minh Nguyet odovzdáva dar riaditeľovi školy Jozefovi Horákovi

Ako nám povedala jedna z kuchárok, pod vedením, ktorej obed žiaci pripravovali, Dang Thi Lan Huong, vo Vietname nie je zvykom jesť všetky chody. Skôr iba polievku alebo hlavné jedlo. Takúto tabuľu pripravili preto, aby hostia ochutnali z tradičných jedál čo najviac. Veľmi  populárne jarné závitky nazývané nem a vietnamská polievka pho ga sa líšia zložením podľa jednotlivých častí krajiny. Ako dodala, vietnamská  kuchyňa je ideálna pre všetkých, čo držia diéty, pretože je bohatá na zeleninu, používa len minimum tukov a takmer vôbec sa v nej nevypráža. Dezerty zo zeleniny sú v nej celkom bežné. Sama vedie sieť vietnamských reštaurácií  Panda v niekoľkých slovenských mestách, nájdete ju napríklad aj v Petržalke na Šustekovej ulici.

Tradičné vietnamské jedlá
Tradičné vietnamské jedlá

Autorom projektu, ktorý sa začal v roku 2013, je Gustáv Murín a škola vďaka nemu už nadviazala spoluprácu so zahraničnými školami podobného zamerania. Riaditeľ Jozef Horák : „Obrátil som sa i na pani veľvyslankyňu s myšlienkou, že by sme mohli v podobnom duchu, ako napríklad so Srbskom či Ukrajinou, nadviazať spoluprácu s vietnamskými školami, čo je aj zmyslom tejto aktivity. Pani veľvyslankyňa sa toho chytila s tým, že majú podobnú školu v Hanoji. Verím teda, že sa nám podarí položiť reálny základ spolupráce. Na slovenskom, ale aj európskom, trhu veľmi výrazne chýbajú profesie mäsiar, údenár, pekár. Naša škola je pripravená prijať záujemcov o tieto študijné odbory aj zo zahraničia a aj táto myšlienka pani veľvyslankyňu zaujala. A je o to zaujímavejšia, že vo Vietname buduje svoje nové pracovisko púchovská firma v oblasti spracovania mäsa – Fabuš. Naša škola s touto firmou komunikuje a práve ona ponúka možnosť prepojenia Vietnamu s našou školou. Mohli by sme napríklad pripravovať pre firmu nových pracovníkov, či už zo Slovenska alebo Vietnamu.“

Vietnamské kuchárky varili so žiakmi
Vietnamské kuchárky varili so žiakmi

Na slávnostný obed boli už tradične pozvaní okrem hostí školy aj dvaja zástupcovia veľvyslanectiev. Tentoraz Vietnamci pozvali veľvyslankyne z Nórska (Inga Magistad) a Brazílie(Susan Kleebank) , aby sa inšpirovali. Najbližšie Dni medzinárodnej kuchyne na Farského budú teda možno práve z týchto krajín.

 

RECEPT – Jarné závitky Nem rán Hanoi

Na prípravu potrebujeme 300g mletého bravčového mäsa, vajíčka a ryžové rezance – mien, huby – nam huong, čierne huby – moc nhi, cibuľu, čierne korenie, cesnak, citrón, cukor, kaleráb, mrkvu, vňať mladej cibuľky a koriandra, ryžové oplátky.

Rezance mien po namočení vo vode nakrájame na približne päťcentimetrové kúsky, huby namočíme do horúcej vody, necháme ich napučať a potom ich nasekáme na drobné kúsky. Kaleráb a mrkvu nakrájame na tenké rezance. Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. Potom všetko zmiešame, pridáme vajíčka a vytvoríme zmes, ktorú opatrne obalíme do ryžovej placky vo veľkosti cca 10 cm. Závitky opražíme v oleji do chrumkava. Počas jedla ich namáčame do nálevu z cesnaku, citróna, chilli, cukru a čierneho korenia, ktorý sme prevarili a mal by mať sladkokyslú chuť. Ako príloha je vhodný šalát zo surovej kapusty a zeleniny.

Redakcia: Kutlíková 17, 852 50 Bratislava, 02/ 638 352 95, e-mail: petrzalskenoviny@gmail.com
Šéfredaktorka: Gabriela Belanová, Príjem inzercie: 0905 273 414, 0905 273 416
Vydavateľ: Mestská časť Bratislava–Petržalka, Kutlíkova 17, 852 50 Bratislava, IČO: 00603201